Zsuzsa Koncz ile müziğin 50 yılı

  • 10 yıl önce
Macar sanatçılar 1989 yılında politik rüzgarların tersine esmesinin 25 yıl sonrasında bile mesaj içerikli şarkıların yazarları ön plana çıkıyor. Özellikle de 68 yaşındaki Zsuzsa Koncz gibi kariyerinin ilk gününden beri müziği özgürlük çığlığı olarak kullanan sanatçılar.

Onun parçaları geçmişten günümüze toplumun bir aynası...

Zsuzsa Koncz kariyerinin başından bu güne sanatını anlattı:
“Benim şarkılarım tarihsel olayları anlatır mesela “Karpatların Kızı” isimli parçam 1956 Macar devrimini anlatıyor. Parça ülkeyi terk eden ve anca Sovyet askeri bölgeden çekildikten sonra geri dönenler hakkında. Bu konu hep ilgimi çekmiştir bu bağlamda hukuk okumam bir tesadüf değil, aksine konuya olan ilgimden dolayı bu bölümü seçtim.”

1970 yılında Zsuzsa Koncz’un çoğu şarkısı Ulusal Radyo’nun yasaklılar listesine girdi ancak bu durum sadece bir başlangıçtı.

Birkaç yıl sonra Koncz’un Jelbeszéd isimli albümünün dağıtımı yurt genelinde engellendi.

Zsuzsa Koncz: “Televizyonda şarkıyı seslendirebiliyorduk ancak Ulusal Radyo’da sansürlendik. plak şirketlerinin sinmesini istediler” sözleriyle o günleri anlattı.

Müzisyen parçalarında çoğunlukla 1956 devrimiyle ülkeyi terk eden ve 1989 yılına dek vatanına bir turist olarak girip çıkan göçmenlerin hayatını konu aldı. Böylece şarkıları popülerliğini artırarak Fransızca ve Almanca başta olmak üzere birçok dile çevrildi Avrupa’da büyük bir hayran kitlesine ulaştı.

Zsuzsa Koncz o dönemi şu sözlerle dile getirdi:
“O zamanlar Fransa’da Gilbert Becaud, Johnny Hallyday, Sylvie Vartan, Francoise Hardy ile tanıştırıldım. Onların gözünde küçük bir kız çocuğuydum. Hala okuyordum, hayatımda ne yapmak istediğimi bile bilmiyordum. Bu insanlarla tanışmam profesyonel hayata dair bana çok şey kattı.”

Zsuzca Koncz, 50 yıllık müzik kariyerinde ilk günden bu güne hep özgürlükten, barıştan ve adaletten dem vurdu.