Santos: "Ateşkes değil barış istiyoruz. Gerillanın barış sürecinde güçlenip geri dönmesine izin vermeyeceğiz"

  • 10 yıl önce
Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) bir süredir barış sağlanması için Küba’da müzakereleri sürdürüyor. euronews muhabiri Alberto de Filippis barış sürecini ve ülkedeki gelişmeleri konuşmak için başkent Bogota’da Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’a konuk oldu.

euronews :
“Programımıza katılmayı kabul ettiğiniz için teşekkürler Sayın Cumhurbaşkanı”

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos:
“Memnuniyetle Alberto”

euronews:
“Sayın Cumhurbaşkanı FARC’la bir anlaşma imzalanması için bir tarih verebiliyor musunuz? Birkaç hafta önce bu yıl içinde imzalanması gerektiğini söylemiştiniz. Bunun mümkün olduğuna dair inancınızı koruyor musunuz?”

Santos:
“Benim umudum da gayretim de bu yönde. Ancak geçmiş deneyimler gösteriyor ki bu tür girişimler için bir son tarih koymak çok da akıllıca değil. Dediğim gibi gayret ediyorum ve umuyorum ki ülkemin bu ölümcül yarasının 50 yıllık kanamasını durduracak bir barış anlaşmasına varabiliriz.”

euronews
“Sayın Cumhurbaşkanı mayıs ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Seçim sürecinde müzakerelerin sorun teşkil edeceğini düşünmüyor musunuz?”

Santos:
“Başlangıçta sorun olacağını düşünmüştüm. Fakat sonuçta seçimler siyasi tercihi ortaya koyacak. Halk barış istiyor mu istemiyor mu? Bir yönüyle bu seçimler barış için de bir referandum anlamına geliyor.”

euronews:
“Sayın Cumhurbaşkanı herkes fedakarlık yapmalı demiştiniz. Ne tür fedakarlıkları kasdettiğinizi söyleyebilir misiniz? Demek istediğim FARC‘ın af dilemesi istenmeyecek mi? Sonuç olarak halk barış anlaşmasının ne şartlar içerdiğini bilmiyor.”

Santos:
“Hepimiz bağışlanmayı dilemeliyiz. Öyle ya da böyle bu sorunun 50 yıldır devam etmesinde hepimizin payı var. İki taraf arasında bir gizlilik anlaşması yapıldığı için size anlaşma şartlarını söyleyemem. Fakat diyebilirim ki ne sonuca varılırsa o Kolombiya halkına açıklanacak. Anlaşamanın kabul edilip edilmeyeceğine Kolombiyalılar karar verecek. Bu bizim sürece koyduğumuz demokratik bir teminat.”

euronews:
“Sayın Cumhurbaşkanı, izleyicilerimizin bize twitter üzerinden ilettiği bazı sorularımız da bulunuyor. Daniel adlı izleyicimizin sorusu şöyle ‘önemli bir saldırı olduğu takdirde barış süreci durur demiştiniz, yani FARC tarafından öldürülen asker ve polisler yeterince önemli değil mi?’ FARC gerillaları tarafından neredeyse her gün Kolombiya ordusuna saldırı oluyor.”

Santos:
“Şu anda savaş devam ediyor ve ateşkes de ancak biz bir barış anlaşması imzaladığımızda başlayacak, daha önce değil. Maalesef barış sürecinin sonuna kadar savaşa devam edeceğiz. Her savaşta olduğu gibi iki taraftan ölenler olacak. Ancak bence bu barışa ulaşmanın en hızlı yolu olacak. Ben bu sorunun sonsuza kadar devam etmesini istemiyorum, bunun için de bir ateşkes istemiyorum. Gerilla ateşkesleri daha güçlü bir şekilde dönmek için kullanıyor ve çatışmaya devam ediyor. Oysa ben bu çatışmaları bir kez ve kesin surette bitirmek istiyorum.”

euronews:
“Yani Küba’da müzakere edip bir yandan da Kolombiya’da savaşmak mümkündür mü diyorsunuz?”

Santos:
“Evet öyle. Bunu eski bir İsrail başbakanından öğrenmiştim. “Filistinlileri kastederek teröristlerle barışı müzakere ediyorum fakat hiç barış olmayacakmış gibi de teröre karşı savaşıyorum. Bizim Kolombiya’da yaptığımız da bu. Bence bu sorunu bitirmek için en hızlı yöntem.”

euronews:
“Başka bir tweette şu soruluyor: “Tekrar tekrar seçilmeye karşıysanız ve bunu yasaklamak istiyorsanız, siz neden yeniden seçimlere giriyorsunuz? Bu bir çelişki değil mi?”

Santos:
“Hayır değil. Bu şu andaki anayasaya uygun ve ben ülkenin barışı hakettiğini düşünüyorum. Bu yönde mesafe katettik ve yolun yarısında bırakmanın büyük bir sorumsuzluk olduğunu düşünüyorum. Maçın sonunu görmeliyiz ve bu barış maçı Kolombiya’da oynanmalı.”

euronews:
“Ayrıca bazı FARC mensuplarının meclise girebileceğini de söylemiştiniz. Peki bu ne zaman olabilir?”

Santos:
“Bu da tartışılmalı. Havana’daki görüşmelerin bir bölümü de bu konu. Geçiş dönemi olacak ve ne zaman hangi şartlarda olabileceğini bekleyip görmemiz gerekiyor.”

euronews:
“Halk bunu kabul edecek mi?”

Santos:
“Bakın, eğer parça parça ele alırsanız, halk tepki gösterecektir, çünkü FARC yüzünden acı çekiyorlar. Derseniz ki “FARC meclise girsin mi” tabii reddederler. Ya da FARC‘ın bazı hukuki imtiyazlar edinmesini kabul eder misiniz” derseniz, tabii ki reddederler, bu çok açık. Fakat paketi tümüyle önlerine koyarsanız ve Kolombiyalılara derseniz ki; “bakın bu barış getiriyor, barışın şu şekilde faydaları olacak. Aksi takdirde ise 20, 30 ya da 50 yıl daha savaş devam edecek, hiç şüphem yok ki Kolombiya halkı barışı seçecektir.”

euronews:
“Peki uyuşturucuya karşı savaşı kazanabilecek misiniz?”

Santos:
“Aslında son yıllarda nisbeten başarılı sayılırız. Son 40 yılda uyuşturucu kaçakçılığından en çok çeken ülke bizizdir. En çok kan dökülen, en çok acı çeken ülke. Bu sebeple en büyük bedeli ödeyen ülke. Aynı zamanda nisbeten en büyük başarıyı gösteren ülke de diyebiliriz. En büyük kartelleri dağıttık,

Önerilen