Ruanda-Fransa arasında 'soykırım' gerginliği

  • 10 yıl önce
Ruanda soykırımının 20. yıldönümü dolayısıyla başkent Kigali’de yapılacak anma törenlerine Fransa’dan sadece bir büyükelçi katılacak.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kegame’nın soykırım nedeniyle Fransa’yı suçlamasının ardından Fransız Adalet Bakanı Christiane Taubira tepki olarak söz konusu anma törenine katılmaktan vazgeçti.

Ruandalılar 800 bin kişinin öldürüldüğü 1994 yılında yaşanan katliamdaki rolü nedeniyle Fransa kültüründen uzak durmaya çalıştı. Ülkede Fransızca yerine İngilizce dili tercih edilmeye başlandı. Ruanda hükumeti İngilizce ile birlikte ülkede resmi diller arasında yer alan Fransızcayı yasakladı.

Ancak Ruanda’nın uluslararası alanda tanınan simalarından Carole Karemera adlı oyuncu Fransızcanın yasaklanmasına karşı kampanya yürütüyor:

“O dönem ki Fransız imparatorluğu Ruanda’da soykırıma izin veren ya da bunu kolaylaştıran rolü nedeniyle Fransızca yasaklandı. Aktivistler ve sanatçılar bu dilin sadece o döneme ait olmadığı ve milyonlarca kişi tarafından konuşulan bir dil olduğunu söylüyor.”

Ruanda Devlet Başkanı Kegame’nin bir dergiye verdiği mülakatta soykırımdaki rolü nedeniyle Fransa’yı doğrudan sorumlu tutması iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. Fransa’nın eski Dışişleri Bakanı Alain Juppe, suçlamaya karşı çıkarak bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Önerilen