2/2: In premiera: CODRUL, FRATE CU STRAINUL

318 views
  • About
  • Export
  • Add to
23 Martie 2014 - http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/codrul-frate-cu-strainul-2-258.html

Reporter:
Romana Puiuleţ
Andrei Ciurcanu
Companii străine duc negocieri intense pentru cea mai mare suprafaţă de pădure retrocedată după revoluţie. 43 de mii de hectare, valorând 3 sute de milioane de euro. Un busines în care apar nume mari, inclusiv miniştri, plus alte personaje cu legături interesante pe la Bucureşti.

Afaceri monstruase se nasc din corupţie şi haos legislativ. Aşa am ajuns să avem în România un alt stat, Borşa Maramureş. Acolo legea nu există, tăierile de pădure sunt controlate de o mafie atât de periculoasă, încât dacă te aventurezi pe acei munţi îţi pui viaţa în pericol.

Imagini rare şi şocante dintr-o zonă în care nu pare să fi călcat vreodată vreo autoritate.

La câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, munţi întregi, care erau odată mândria judeţului şi a ţării, arată acum ca după un bombardament nuclear. De 9 ani, hoţii organizaţi în clanuri şi susţinuţi se spune, de nume şi companii celebre, taie pădurile României fără milă.

Interesele sunt atât de mari şi banii atât de mulţi, încât să te afli în zonă fără acordul celor care devastează, înseamnă să îţi pui viaţa în pericol. Şi nu sunt puţini cei care spun că au văzut moartea cu ochii.

Pe munţii din Borşa nu se încumetă foarte multă lume să urce. Oamenii au arme se spune, alţii te alergă cu drujba dacă te-ai apropiat mai mult decât trebuie, aici nu există lege şi nici autorităţi care să o aplice.

Povestea a început în 2005, când 20 de mii de oameni din Borşa, constituiţi într-o asocieaţie revendicau şi primeau prin hotărâre judecătorească 17 mii de hectare de pădure pe munţii din împrejurimi. Romsilva şi administraţia locală nu au fost însă de acord cu modul în care a fost împărţită pădurea, aşa că au hotărât să fie distribuită altfel.

Aşa a ajuns proprietară pe 6 mii de hectare o asociaţie în spatele căreia se află un om, originar din Borşa şi binecunoscut autorităţilor locale, misteriosul miliardar român, Frank Timiş.

Acesta este implicat pe tot globul în busines-uri corupte, cu mine de aur şi de diamante şi cunoscut românilor din afacerea Roşia Montană. După el a început masacrul pe cele 17 mii de hectare de pământ, revendicate de oamenii locului.

"Cea mai puternică firmă este Hols Industries, care a venit ca un cancer şi a fost plasat în mijlocul României, este factorul principal care a distrus economic ţara. Nu aţi distrus România destul? Vreţi să ajungem în situaţia în care să părăsim ţara", povesteşte Matei Mihaly, preşedintele Asociaţiei Composesorală Borşa, după ce a fost ameninţat, i s-a dat foc casei şi i-a fost aruncat un cocktail molotov în maşină.

Autorităţile române se comportă însă ca şi cum interesele ţării sunt mai prejos decât cele ale străinilor, iar imaginile pe care le vedem în urma lor sunt dezolante. Mii de hectare de păduri sunt rase de pe faţa pământului, într-o ţară care se luptă să supravieţuiească, dar vinde tot străinilor.

0 comments