Do you want to remove all your recent searches?

All recent searches will be deleted

1/2: ROSIA MONTANA - ABUZURI SI FALSURI LA INSTITUTUL GEOLOGIC, AVIZ DE MEDIU ILEGAL PT RMGC – dezvaluiri la Realitatea TV

acum 4 ani282 views

"Breaking News" - Realitatea TV - duminica, 20 oct. 2013 - ora 13, cu Saviana Russu

cu: Edward Pastia, Valentin Ionescu, Catalin Dascas, prin telefon geologul Aurel Santimbrean (Rosia Montana), reportaj despre IGR cu declaratiile directorului actualmente demis, Stefan Marincea

http://www.realitatea.net/abuzuri-i-falsuri-la-institutul-geologic-acordul-de-mediu-un-fals-grosolan_1296994.html

Documente interne ale Institutului Geologic Român arată că notele finale ale specialiștilor care s-au deplasat la Roșia Montană pentru a prospecta zona cuprind cu totul și cu totul alte date decât cele prezentate în rapoartele oficiale ale instituției.

Una au spus specialistii, alta a aparut in avizul favorabil al Institutului Geologic Român necesar pentru acordul de mediu la Rosia Montana.

De asemenea, deplasarea specialiștilor de la Institutul Geologic la Roșia Montană a fost făcut pe banii Roșia Montană Gold Corporation, a arătat reporterul Realitatea TV Cătălin Doscaș. Deplasarea geologilor a durat numai patru zile și s-a petrecut în luna decembrie 2011. În baza constatărilor de suprafață, ei au cerut o analiză în detaliu, care n-a mai avut loc.

"În momentul în care finanțezi un studiu, în mod clar îl influențezi. Statul român trebuia să găsească surse de finanțare pentru ca studiul să fie neutral", susține consultantul în management Valentin Ionescu.

"Ar fi nevoie și de o autoritate științifică de la Parchet, care să stabilească și legalitatea acestui demers", susține realizatorul Realitatea TV Edward Pastia.

"În procesul de extragere și prelucrare a minereurilor auro-argintifere de la Roșia Montană nu s-a folosit cianură. Lacurile cu cianuri care ar exista deja reprezinte un fals. Lacul de cianură care va fi construit ocupă o suprafață de aproximativ 400 de hectare. Malul stâng al văii Corna sunt roci permeabile străbătute de o serie întrega de fracturi. În partea superioară a bazinului Văii Corna, peste rocile sedimentare se află aglomerate vulcanice, andezitice, în care sunt acumulări foarte mari de apă. La fiecare zece metri întâlnești câte un izvor. Vreau să spun că partea superioară a bazinului Corna și versantul stâng prezintă mari fenomene de instabilitate, alunecări de teren, falii, care pun în pericol iazul de decantare proiectat pentru viitoarea exploatare", avertizează Aurel Sântimbrean, geolog Roșia Montană.

"IGR a fost la Roșia Montană, a investigat zona Corna, iar în 2011, în urma acelei vizite în teren, dânșii au dat un aviz favorabil. Amplasamentul Văii Corna a fost investigat de mai multe instituții și a fost abrobat de Consiliul Marilor Baraje. Mai mulți experți au studiat acest aspect, iar toate rapoartele au fost favorabile. Amplasamentul barajului este foarte sigur. Lucrul acesta a fost confirmat de Universitatea București, de Institutul Geologic Norvegian, care este cel mai de prestigiu la nivel european", a spus Dragoș Tănase, director Roșia Montană Gold Corporation.