Advertising Console

  ROSIA MONTANA: (I) Dezvaluiri despre lobby-ul american si interesele ascunse, la "Deschide lumea"

  249 views
  Din emisiunea "Deschide lumea" cu Silviu Manastire (Realitatea TV), 10 sept. 2013:

  cu: Bogdan Ficeac, Emilian Isaila, Valentin Ionescu si MIHAI GOTIU (prin telefon).

  http://www.realitatea.net/dezvaluiri-incredibile-rosia-montana-gold-coropration-sprijinita-de-ambasadori-sua_1267426.html

  Patru foşti ambasadori americani la Bucureşti susţin relaxarea regimului vizelor pentru români. Asta, la numai trei zile după ce guvernul României a trimis Parlamentului proiectul de lege privind exploatările de la Roşia Montană. Informaţia a fost dezvăluită în emisiunea "Deschide Lumea".

  "În 30 august, patru foşti ambasadori americani în România au pledat într-un articol publicat pe prima pagină în Washington Post, în secţiunea dedicată opiniilor, pentru modificarea criteriilor de accedere în programul Visa Weaver pentru România. Acest articol apărea în contextul proiectului legii privind favorizarea companiei Roşia Montană şi la o săptămână după ce Chevron a obţinut certificatul de urbanism pentru explorarea de gaze de şist în al patrulea perimetru", a dezvăluit Silviu Mănăstire.

  În martie, reprezentanţii companiei canadiene Gabriel Resources au anunţat că Departamentul de Stat pentru Comerţ al SUA îi va sprijini în demersurile pe lângă autorităţile de la Bucureşti.

  "Care e marea problemă cu acest sistem de lobby e că reuşesc să ajungă la politicieni, la parlamentari, miniştri mult mai uşor decât pot să ajungă cetăţenii să îşi susţină punctele de vedere. Le prezintă tot felul de date, informaţii, poate unele reale, altele interpretate cum doresc ei, în timp ce publicul care este interesat şi e parte a deciziilor şi influenţează deciziile care se iau nu au posibilitatea să îşi apere drepturile", a spus Mihai Goţiu, jurnalist Voxpublica.

  Mihai Goţiu a vorbit şi despre acţionarii companiei canadiene.

  "Este vorba de câţiva miliardari cunoscuţi pe Wall Street: John Paulson, Thomas Kaplan sau Beny Steinmetz. Acesta din urmă implicat, în acest an, într-un scandal internaţional legat de modul în care grupul lui, BSG, a pus mâna pe resursele de fier din Guineea. Ancheta este la FBI şi unul dintre directorii grupului BSG a fost arestat şi ancheta continuă", a mai precizat Goţiu.